1000 vragen aan jezelf (maar nu maar 20)

1000 vragen aan jezelf - Flow

Als je nog maar één tijdschrift mocht lezen voor de rest van je leven, welk tijdschrift zou je dan kiezen? Zomaar een vraag die in het 1000-vragen-aan-jezelfboekje, dat in Flow #4 van dit jaar zat, had kunnen staan. Mijn antwoord zou dan ook zijn: de Flow. Flauw. Maar wel waar.
In de Flowvragen ga je me een stuk beter leren kennen. Alvast één feitje: ik ben dol op ordenen en lijstjes maken. Dus ja, ik ben zo maf geweest om alle duizend vragen over te tikken uit het boekje en in verschillende categorieën onder te verdelen. Duizend vragen categoriseren is een beetje gekkenwerk, maar ja, aangenaam kennis te maken dus. C’est moi, Michelle brouwt, de nieuwe blogger.

Flow

Die Flow met het vragenboekje verscheen al in juni dit jaar. Maar het is een tijdschrift zonder haast, zeggen ze, en ik doe daar dus gewoon aan mee (is mijn excuus). Dit nummer kon ik online nog bestellen. Ik zag op verschillende blogs, zoals op daarwaseens en desschrijft de duizend vragen in fragmenten voorbij komen en het leek mij een interessante bezigheid: het beantwoorden van duizend vragen aan en over mezelf.

Deze antwoorden op de vragen, die je onder de tag ‘1000 vragen aan jezelf’ en de categorie ‘Leven’ kunt vinden zullen wat persoonlijker zijn dan de rest van deze blog, en zullen je een klein kijkje in mijn hoofd, gedachten en leven geven. Deze eerste editie heb ik gekozen voor de vragen in de categorie ‘Karakter’. Leek me wel een goed begin.

1000 vragen aan jezelf, of toch eerst maar 20

Dus bij dezen, de eerste 20 van 1000 vragen aan Michelle brouwt!

13. Welke karaktereigenschap zou je graag willen hebben?
Ik zou wel wat spontaner willen zijn. En minder perfectionistisch en onzeker. Ik zeg altijd dat ik liever te bescheiden ben dan arrogant, maar iets meer zelfverzekerdheid mag best. Ook voor mijn eigen gemoedsrust, want bijna niets is ooit goed genoeg. Gelukkig leer ik steeds meer maar gewoon te doen in plaats van alles te overdenken.

101. Kloppen de karaktereigenschappen van je sterrenbeeld?
Ja, ik ben geloof ik een typische Waterman. Of erg gevoelig voor algemeenheden waarin ik me – en net zo goed een ander zich – in kan vinden. Kan ook.
De omschrijving van allesterrenbeelden.nl gebruikt, zegt bijvoorbeeld:
Ze zijn altijd op zoek naar intellectuele stimulatie, zijn constant op zoek naar nieuwe dingen, vormen constant nieuwe meningen en wandelen eigenwijs hun eigen weg, ongeacht wat andere mensen hiervan vinden.
Dit klopt heel erg. Ik sta zelfs bijna nooit stil, omdat ik altijd vooruit kijk en iets nieuws zoek. Weet ik wat ik wil dan kan het me niet snel genoeg gaan. En mijn eigen pad: ja, want welk ander pad zou ik moeten (willen) bewandelen?
Normale mensen, pas op! (Haha) Watermannen houden ervan om te schokken en om van de norm af te stappen, dit is de manier waarop zij leven. Watermannen staan bekend om iedereen te kritiseren die zij zwak of traag van begrip vinden. Voor hen is dat gewoon een makkelijk doelwit.
Check, vrees ik. Ik weet het niet helemaal zeker maar heb wel het idee dat ik me gauw kan ergeren aan mensen die voor mij simpele dingen niet (willen) snappen.
Ze hebben geen slechte bedoelingen, maar zo kan het door de andere persoon wel aanvoelen. Watermannen zullen, althans diep van binnen, nooit iemand expres pijn doen, ze respecteren iedereen, al is dit wellicht niet zo duidelijk als bij de andere emotietypen.
Iemand expres pijn doen? Ik kan er niet bij dat er mensen zijn die dat doen.

Goed, één bron is geen bron (journalistiek gestudeerd, jawel), en Symbolicgids.be kan er ook wat van.
Waterman bezit een groot abstractievermogen en neigt ernaar de dingen van een afstandje te bekijken en is erg vindingrijk en fantasievol.
Voila. Helemaal waar. Vooral dat van het afstandje. Ik ben graag de observator.
Tijdens de puberteit is er vaak opstand, in deze fase is er een grote behoefte alles anders te doen dan een ander.
Haha, héél erg waar. Iets met een hanenkam…
Waterman heeft een diep gevoelde behoefte de wereld mooier te maken dan hij is, maar kan er erg veel moeite mee hebben zich bezig te houden met persoonlijker, meer alledaagse dingen.
En vooral dit klopt helemaal. Romanticus.

Drie ei is een paasei. Het hetheiligenbeeldenmuseum.nl is mijn derde bron. Deze vond ik soms erg grappig en soms erg raak.
Je moet hen echt leren kennen. Hun innerlijk is erg moeilijk te peilen. Het zijn vaak briljante mensen, houden alles wat er om hen heen gebeurt in de gaten, weten dat alles steeds verandert. Ze zijn dan ook niet tevreden met bestaande situaties, willen steeds veranderingen. Ze kunnen plotseling van houding en standpunt veranderen, als ze zich een nieuwe waarheid bewust worden. Met conservatieve mensen kunnen ze niet goed opschieten.
Ik zou mezelf niet briljant noemen maar dat ik moeilijk te peilen ben vermoed ik wel. Het in de gaten houden klopt ook, en veranderingen willen en van standpunt veranderen ook. Ook mensen die ernstig aan tradities en het verleden hangen kan ik niet zo goed uitstaan.
Ze zijn vaak erg ongeduldig, alles moet direct uitgevoerd worden. Ze gunnen zich bijna geen tijd om alles eens rustig te overleggen. Het zijn ijverige onderzoekers. Ze houden van planten, dieren, stenen en antiek. Ze kleden zich excentriek, willen anders dan anderen zijn en provoceren graag.
Dit zei ik eerder al. Als ik weet wat ik wil, wil ik het nú. Onderzoeken is voor mij een vorm van controle. Zo heb ik laatst een heel overdreven onderzoek gedaan naar de voor mij beste camera omdat ik daarnaar op zoek was. Van planten en dieren houd ik zeker, die liefde voor stenen en antiek is er nog niet helemaal geloof ik. En of ik nou echt zo excentriek gekleed ga? Dat geloof ik ook niet helemaal.
Watermannen laten zich nooit ontmoedigen door hun teleurstellingen in het leven. Ze zitten erover in, denker erover na, weten dan waarom het fout ging en gaan weer verder. Ze hebben vaak een sierlijk lichaam, en een elastische manier van lopen.
Punt één: helemaal waar. Ik ben niet zo’n ‘achterafpiekeraar’. Maar dat sierlijke lichaam zie ik niet, ik ben eerder onhandig en lomp. En wat is, in vredesnaam, een elastische manier van lopen?

Jake the dog - serious dog - elastisch
Bron: seriousdog.deviantart.com

Ze hebben moeite met afspraken maken, willen zich liever niet vastleggen op het een of ander. Ze doen dingen of gaan ergens heen wanneer zij daar zin in hebben. Watermannen kleden zich zoals zij dat willen, praktisch of mooi, vrolijk, excentriek, maar het liefst lopen zij zonder kleren. Je ziet ze dan ook op naaktstranden.
Well, that escalated quickly! Dit is níet helemaal waar. Ik pak me juist graag dik in. Deze website zegt dat ik daar niet tegen kan. Wrongo. Op naakstranden bivakkeren? Mij niet gezien hoor. Daar ben ik echt niet vrij en vrolijk over mijn lichaam genoeg voor. Maar dat alleen iets doen of bezoeken als ik daar zin in heb is wel waar.
Dat op deze website tussen het rijtje Watermanberoepen schrijver, journalist, hoofd van een school, fotograaf, docent en onderzoeker staan verbaast me niets. Ik zou dat allemaal best willen worden. Goed. ‘Echt’ een Waterman dus.

177. Ben je aardig voor jezelf?
555. Ben je lief voor jezelf?

Nee, ik ben eerder streng voor mezelf. Ik kies vaker voor het praktische dan voor het leuke. Ik vind het vreemd genoeg moeilijk om te kiezen voor dingen waar ik blij van word. Daar moet ik dan lijstjes voor maken om mezelf eraan te herinneren. Hela, koop eens een Flow, dat vind je leuk. Of: heb je nu zin om te kleuren? Ga kleuren in je kleurboek. In plaats daarvan verzand ik vak in een modus tussen leuk en nodig en doe ik dus geen van beide omdat ik er tegenaan hik.

182. Hoe egocentrisch ben je?
Mijn ego is niet zo groot. Ik ben erg onzeker over mezelf, vind anderen altijd beter en denk gauw dat mensen slecht over me denken. Zoals ik al zei ben ik ook liever te bescheiden dan arrogant. Dat is een grote angst van mij, om arrogant over te komen. Als iemand over mij zou zeggen dat ik arrogant ben, zou ik dat echt heel erg naar vinden. Ik snap complimentjes dan vaak ook niet zo goed, maar deel ze wel graag uit. Ik moet wel zeggen dat ik wel mezelf wel centraal stel in mijn eigen leven. Ik wil zorgen dat ik het leuk heb en dat ik doe wat ik wil bereiken. Dat wil niet zeggen dat ik mezelf het aller belangrijkst vind of dat anderen er niet toe doen, in tegendeel. Maar het is wel mijn leven.

191. Neem je vaak het initiatief?
Best wel, maar alleen als ik me daarvoor genoeg op mijn gemak voel. Het ligt er ook aan of ik me verantwoordelijk voel voor iets of dat ik er enthousiast over ben.

274. Ben je graag alleen?
Ja, heel graag. Ik kom soms ook wel moeilijk het huis uit. Ik weet dat er veel te beleven valt buiten de deur maar ik kan het soms niet opbrengen om me tussen de mensen te begeven. Met al hun geluiden, geuren, verhalen, onbekende gedachten en meningen.

597. Zoek je gezelschap op als je je alleen voelt?
Ik geloof niet dat ik me ooit echt alleen voel op zo’n manier dat ik gezelschap nodig heb. Ik heb gewoon vrij weinig behoefte aan gezelschap. Mensen kunnen mij erg overprikkelen met al hun gedoe. Als ik me alleen voel vind ik een manier om daarmee om te gaan of leid ik mezelf af met iets dat ik leuk vind om alleen te doen.

280. Ben je vaak eigenwijs ten koste van jezelf?
Ja, ik denk het wel. Ik kan me hier even geen voorstelling van maken maar ik denk wel dat ik soms mezelf dwarszit doordat ik alles om mijn eigen manier wil doen en dat die manier niet altijd even makkelijk is.

282. Wat stel je vaak uit?
Zo ongeveer alles, ik ben daar belachelijk goed in. Niet alleen in stomme dingen uitstellen, ook in dingen als het lezen van een tijdschrift of het sturen van een kaartje. Stomme dingen die ik vaak uitstel zijn het glas wegbrengen naar de glasbak, de was doen (waardoor ik op een gegeven moment geen schone kleding meer heb) of rekeningen van saaie dingen betalen.

386. Waar word je altijd enthousiast van?
Dieren! Die maken mij altijd blij. Er hoeft maar een kat voorbij te lopen op straat, of op de stoep te chillen, of ik glimlach. Ik zeg ook altijd ‘hoi’ tegen de katten die ik tegenkom. De natuur in het algemeen maakt mij eigenlijk blij, hoe het soms kan ruiken buiten, hoe koud of warm het kan zijn, de blaadjes aan de bomen. Simpel, maar voor mij extreem waardevol.

464. Kunnen mensen op jou bouwen?
Ja, als ik heb gezegd me ergens voor in te zetten zal ik dat ook doen. Door mijn uitstelgedrag kan het soms wat later gebeuren dan bedoeld, maar een belofte kom ik na. Zo niet, dan voel ik me duizend schuldig.

504. Zou je onder hypnose te brengen zijn?
Interessante vraag. Ik vind het maar iets vreemds, hypnose. Of ik me genoeg zou kunnen overgeven hiervoor is ook maar de vraag. Ik heb een kant die alles onder controle wil houden maar ik heb ook ‘modi’ (wat een idioot woord) dat ik totaal zen ben en helemaal kan ontspannen. Dus ik heb geen idee. Maar ik geloof niet dat ik het zou willen uitproberen.

588. Is je basishouding positief?
Ja, ik moet er niet aan denken te leven met een negatieve basishouding. Ik ben een enorme optimist en probeer overal het goede in te zien. Dat lukt natuurlijk niet altijd, ik geloof ook niet dat ik dát gezond zou vinden, maar ik kan niet ontkennen dat ik in essentie positief ben.

626. Welke eigenschap vind je niet mooi aan jezelf?
Ik heb een bepaalde afstand tot mensen en denk dat ik vrij hard en kil kan overkomen. Dat vind ik erg naar en zou ik liever anders zien. Ik vind het ook niet mooi dat ik mijn eigen lichaam nog niet volledig accepteer – ik zou me onbevangen willen kunnen bewegen maar heb ook daar een (mentale) grens. Dat begrensde, dat niet-spontane, dat vind ik jammer.

642. Heb je een grote algemene kennis?
Tsjee, ik vind van niet, eigenlijk. Maar misschien ben ik ook daarin gewoon weer te streng. Ik zou in elk geval nooit meedoen met zo’n kennisquiz bijvoorbeeld. Ik weet ontiegelijk weinig van de geschiedenis en feitjes die mij simpelweg nooit hebben kunnen boeien en ben onwijs slecht in topografie. Ik heb een paar jaar geleden pas ontdekt of echt beseft dat Marokko in Afrika ligt. Sindsdien ben ik dat niet meer vergeten natuurlijk, maar ik vrees dat er nog een hoop landen en steden zijn die ik niet kan plaatsen. Ik heb ontzettend vaak dat ik namen zie staan en dat ik dan denk: ‘In welk land ligt dat eigenlijk’, en dat dat dan een land blijkt te zijn, en niet een stad zoals ik dacht. (Dit had ik vandaag met Montenegro).

644. Wat is je grootste obstakel?
Ik vrees dat ik dat zelf ben. (Confronterend dit, zeg). Mijn angsten en onzekerheden dus, de grenzen die ik gevoelsmatig heb is wat mij soms begrenst.

724. Hoe zouden mensen die jou voor het eerst zien je omschrijven?
Daar ben ik heel erg benieuwd naar (en een beetje bang voor). Ik heb hier een tijdje over nagedacht en wat ik hóóp is dat mensen mij zouden omschrijven als ‘kalme vrolijkheid’. Dat zou ik echt perfect vinden. Maar ik denk niet dat mensen dat zien. Maar een inschatting maken van wat mensen dan wel zien kan ik niet…

Als iemand zijn of haar visie op me wil loslaten hoor ik het graag!

735. Wat zou er in jouw gebruiksaanwijzing moeten staan?
– Niet met al te veel geluid, heisa en enthousiasme benaderen;
– Laat zoveel mogelijk vrij in haar keuzes, neem haar niet bij de hand;
– Maar wees wel duidelijk en direct in feedback – hulp wordt stiekem zeer gewaardeerd;
– Peil altijd toch even of er hulp nodig is;
– Let op: kan verward reageren op aanraking of bij blijk van waardering
– In geval van nood, breng haar in contact met een dier.

777. Maak je makkelijk contact met anderen?
Steeds beter. Ik vond dat altijd erg lastig maar besefte laatst dat ik zomaar een praatje met een onbekende aan het maken was zonder daar over na te denken. Dat was een kleine revolutie.

983. Wie ben je als niemand anders kijkt?
Jeetje, heel stil en onbeweeglijk vooral, vrees ik. Iemand die met haar hond praat. Tegenwoordig iemand die zachtjes K3-liedjes zingt (vanwege K3 zoekt K3) en het dansje van Mama Se uitprobeert. Die meeplaybackt of -neuriet met muziek die ze luistert op haar koptelefoon en soms drumgebaren maakt terwijl ze geen idee heeft wat ze doet. Een spontanere versie van mezelf dan de ik die ik bij anderen ben, denk ik.

>> Zo. Aangenaam kennis te maken! Wat vind je van mijn antwoorden? En welke vraag vond je het interessantst? <<

|| de foto’s bovenaan bericht is gemaakt door mijzelf en dit bericht is niet gesponsord ||

Een gedachte over “1000 vragen aan jezelf (maar nu maar 20)

Een reactie plaatsen

Om je zo fijn mogelijk op deze website te laten rondkijken, maak ik gebruik van cookies en daar moet ik je even van op de hoogte brengen. || Meer informatie ||

Net als veel andere sites maakt ook Michellebrouwt.nl gebruik van cookies om je zo fijn mogelijk op deze blog te laten surfen. Als je de website blijft gebruiken, of simpelweg klikt op 'Accepteren' in de balk hieronder, dan geef je aan dit oké te vinden. Wil je dit niet, dan mag je gewoon blijven lezen, maar het kan zijn dat niet alles dan even goed werkt - de cookiemelding zal bijvoorbeeld in beeld blijven. Als je cookies accepteert wordt jouw keuze drie maanden bewaard blijven tenzij je zelf je cookiegegevens in de tussentijd wist. Dan zal de balk weer in beeld verschijnen.

Uitleg sluiten