❄ Hoera, het is winter! ❄

Avond bij Ameland - Michelle brouwt - Dingen om te doen in de winter - Wat te doen in de winter
Ik ben altijd dol op de winter geweest. Ik ben dan ook in de winter geboren, een winterkind. Ik vind de winter prachtig, vooral als het sneeuwt. En: in geen enkel ander seizoen sluit je een jaar af en begin je een nieuw jaar. De winter is voor mij alleen daarom al bijzonder. Het leek me leuk om, nu de winter officieel begonnen is, een lijstje bezigheden en andere tips te maken voor wie minder vrolijk wordt van de winter. Ik deel dingen om te doen in de winter en mijn tips om de winter lichter, warmer, vrolijker te maken. Want de winter verdient een feestje.

Hoe overleef ik de winter?

Mocht je de winter nou niet zo tof vinden, denk dan eens aan deze voordelen van de winter:
– Geen gebroken nachten door de hitte;
– Geen zwetende lichamen (naast je in de trein);
– Geen punt bereiken dat je zelfs zonder kleren nog plakt en het te warm hebt;
– Geen muggen die op je hele lichaam jeuk veroorzaken of vliegen die om je hoofd brommen;
– Niet tot belachelijk laat rumoer buiten, maar stille avonden;
– Geen wespen op de appeltaart. (dit is vrij naar Spinvis, uiteraard)

Om de winter tot een (extra) vrolijk festijn te maken heb ik een lijstje toffe dingen om te doen in de winter bedacht.

Dingen om te doen in de winter

❄ Maak een kerstvakantiebucketlist

Of een hele winterbucketlist. Bedenk dingen die je niet zo snel doet maar wel graag wil doen en maak een ‘bucketlist’ voor de vakantie. Wat voor dingen kun je doen die jou blij maken, waar zou je graag eens wat meer tijd voor vrijmaken? Misschien haal je wel wat uit dit lijstje.

❄ Houd een winterdagboekje bij

Ik kreeg als kind in de zomervakantie vaak een speciaal ‘zomerdagboek’, met een zomerse tekening op de voorkant, voor al mijn verhalen over de zomervakantie. Dit kan natuurlijk ook als volwassene nog en ook prima in de winter. Schrijf over je dag, vul het aan met foto’s, knipsels en/of tekeningen als je dat leuk vindt. Plak het bioscoopkaartje erbij als je naar de bioscoop bent geweest, of het parkeerkaartje van een plek waar je nooit eerder hebt geparkeerd.

Winter - Michelle brouwt - Dingen om te doen in de winter

❄ Zoek een warme plek op

Als de kou je niet bevalt, of even teveel is, zoek dan een fijne warme plek op. Dat kan dicht bij huis in bad of onder de douche, maar je kunt ook even baantjes trekken in het (tropisch) zwembad, of naar de sauna of desnoods de zonnebank gaan als je daarvan houdt. Of gewoon in bed kruipen. Of je dekens van het bed naar de bank slepen. Het is winter. Je mag jezelf in nestjes hullen.

❄ Sla een stapel tijdschriften in

De tijdschriften staan in deze tijd vol knusse foto’s, lekkere recepten en frisse interieurtips. Kijk eens rond in de boekhandel, kiosk of supermarkt en sla een stapel tijdschriften in zodat je iets luchtigs hebt om te lezen voor als je binnenkort een dagje écht de deur niet uit wilt.

Chocomel - Dingen om te doen in de winter - Michelle brouwt

❄ Maak warme chocolademelk

Warme chocomelk is er in tientallen variaties, dus maak een lekkere mok met je favoriete soort – of probeer wat nieuws! Met gewone melk of met sojamelk, met pure chocolade of met poeder, met marshmallows of met slagroom, met extra kaneel of peper: je kunt alle kanten op. Zelf giet ik altijd simpele Chocomel uit het gele pak in een steelpannetje en warm dat op, maar vertel dat maar aan niemand. Als je iets minder zoets wil kun je ook waanzinnig winterse thee drinken, met kaneel, gember of vanille bijvoorbeeld, of een speciale wintermix zoals de Wintermelange van De Tuinen (met sinaasappel, kruidnagel, amandel, vanille en kardemom), appel-kaneelthee of een kruidige chai.

❄ Leer iets nieuws

Als je vakantie hebt en dus meer vrije tijd (al valt dat vaak een beetje tegen met die feestdagen), kun je ook tijd maken om iets nieuws te leren. Ik wil zelf bijvoorbeeld leren mijn haar in te vlechten want dat kan ik dus niet. Ik heb eigenlijk maar twee haarstijlen: los of in een paardenstaart en heel soms in een simpel vlechtje omlaag. Vrij saai. Vlechtjes vind ik erg leuk dus ik zou wel aan een kant willen invlechten en die vlecht dan laten overgaan in een staart of grote vlecht. Dus ik ga op zoek naar tutorials op YouTube en even voor de spiegel pielen.

❄ Maak een avondwandeling

Een van de fijnste dingen aan de winter en dat het vroeg donker wordt, vind ik dat je zo fijn sfeer van verschillende huizen kunt proeven door erlangs te lopen. Rond kerst zie je kerstbomen, warme verlichting en versiering, mensen aan tafel, maar ook daarvoor of daarna ben je gauw getuige van warme, knusse taferelen. Het oranje licht van woonkamers en keukens wordt extra duidelijk door de vroege schemering en avond die vroeg begint.

❄ Kook of bak iets voor iemand

De kerstperiode is dé tijd om te delen, en wat is er mooier dan eten dat je zelf gebrouwen hebt met een ander te delen? Als je het leuk vindt, duik dan eens de keuken in voor iets lekkers en neem het (of een deel ervan) mee naar iemand anders om diegene ermee te verrassen. Of wie weet wil je wel helemaal uitpakken met een kerst- of nieuwjaarsdiner? Nodig een vriend of familielid uit, of meerdere als je een held bent, en schotel ze een zelf gekookt maal voor! Dat is samen zijn en eten delen in één klap!

Winter - Wat te doen in de winter - Michelle brouwt

❄ Speel een spel

Laat je gaan en haal je meest kinderlijke speelmentaliteit naar boven; duikel een vergeten bordspel uit de kast en speel een spelletje. Speel weer eens memory, monopoly of mens-erger-je-niet. Of speel een spel op de computer of de Playstation of een andere console. Spelen kan natuurlijk ook zonder winnaars en verliezers. Bij woordspelletjes bijvoorbeeld, zoals een woordslang waarbij je steeds een nieuw woord schrijft aan de eindletter van het woord van degene voor jou. Daar kun je ook thema’s aan verbinden zoals dieren, beroepen, landen of eten, dan mogen de woorden in de slang alleen daar iets mee te maken hebben. Daar kun je het elkaar nog knap lastig mee maken!

❄ Bescherm je lichaam

De kou buiten (al valt die nu nog wel mee) is niet zo fijn voor onze huid, dus bescherm je lichaam tegen de kou met vettere crèmes en warme truien en jassen. Kruip weg in je sjaal, zet een muts op of zoek leuke wanten of handschoenen om te zorgen dat je vingers er niet afvriezen als je een stukje fietst.

❄ Maak vetbollen of pindaslingers voor de vogels

Vogels en dieren hoeven in principe niet per se (veel) bijgevoerd te worden in de winter, maar het is best leuk om iets voor de dieren te maken in de winter. Zorg alleen wel dat het niet te lang blijft liggen (voer niet teveel en leg het op een voederplank) en dat het niet op de grond valt, zodat er geen minder gewenste dieren op afkomen. Geef vogels (en eenden!) ook geen brood: het zout dat daarin zit droogt ze uit, en dat is zeker nu in de winter niet bepaald handig.

Een vetbol kun je bijvoorbeeld kopen bij vivara.nl of zelf maken van frituurvet en zaden. Kijk voor een recept voor vetbollen eens op de website van de Vogelbescherming. Daar staat heel duidelijk uitgelegd hoe je een vetbol maakt en wat je wel en niet kunt gebruiken.

Een pindaslinger maak je natuurlijk gewoon door pinda’s aan een draad te rijgen met een naald. Een middagje aan een pindaslinger werken roept mij mij echt nostalgische gevoelens op. Haal voor een pindaslinger trouwens liever gewoon zelf pinda’s uit de supermarkt dan vogelvoer uit de winkel. In vogelvoer worden namelijk soms vreemd genoeg pinda’s gebruikt die voor menselijke consumptie zijn afgekeurd, maar die zijn ook giftig voor vogels (bron: dierenbescherming.nl).

Winter - bier - knusse avond - Michelle brouwt

❄ Sta op met de zon en ga overdag naar buiten

Op het moment dat deze blogpost verschijnt, is het de kortste dag van het jaar: de zon komt om 8.46 uur op en gaat om 16.30 uur alweer onder. De dagen gaan hierna dus weer langzaam iets langer worden, maar veel zonlicht is er alsnog niet nu in de winter. Het is dus goed om zoveel mogelijk van het licht dat er wel is te profiteren, want hoe later je opstaat en hoe meer je binnen zit, hoe minder vitamine D je aanmaakt en hoe groter de kans op vermoeidheid en een lagere weerstand.

Van vandaag tot en met ongeveer 17 januari komt de zon ’s ochtends rond 8.45 uur op en zou je dus om die tijd op kunnen staan om meteen bij het aanbreken van de dag uit de veren te zijn. Vanaf 12 januari komt de zon steeds weer iets vroeger op. Zelf vind ik het altijd wat verwarrend om op te staan als het nog donker is, dus als jij ook niet op wilt zijn voor de zon opkomt en de keuze hebt, sta dan tot en met 12 januari op z’n vroegst om 8.45 uur op, vanaf 26 januari niet voor 8.30 uur, vanaf 14 februari op of na 8.00 uur en vanaf 28 februari om 7.30 uur of later. Vanaf 12 maart, als de zon om 7.00 uur opkomt, is het wachten op de lente 21 maart, tot de dagen weer langer worden en de zon minder schaars.

❄ Stuur post

Ook al heeft de postbode het druk: stuur eens een brief of kaart naar een geliefde. De winter duurt natuurlijk langer dan alleen kerst. Ik zie kerst eigenlijk altijd een beetje als een warm soort Valentijsdag. Waarschijnlijk door de dankbaarheidssfeer die er rond die tijd hangt. Bij het schrijven van kerstkaartjes denk ik altijd na over wat ik degene die ik de kaart stuur echt wens voor het komende jaar. Dat zou je dus ook best wat langer kunnen beschrijven. Of gewoon, zomaar, een warm woord, een handgeschreven brief of kaart in een leuke envelop, met een theezakje of een klein chocolaatje erin, en wat stickers of stempels erop. Verstuur die vrolijkheid!

❄ Zoek een schaatsbaan op

De kans op een Elfstedentocht lijkt ieder jaar wel minder te worden, dus mocht het nou echt niet goed gaan vriezen deze winter, zoek dan een schaatsbaan op om weer eens als een pro over het ijs te glijden en wat heldhaftige pirouettes te maken – of gewoon een rondje te schaatsen. Je kunt naar een overdekte hal gaan, maar er zijn ook schaatsbanen buiten, die ook ‘werken’ als het niet vriest. Vraag me niet hoe; ga er naartoe! 😉

❄ Eet seizoensfruit en -groente

Geniet vooral van het fruit en de groente die nu ‘in het seizoen’ is. Denk bij het fruit nu aan mandarijnen, sinaasappels en peren. Je dagelijkse portie groente kun je in de winter goed halen in pompoen, knolselderij, rode biet of spinazie – en de ‘gekkies’: pastinaak, schorseneren en koolrabi. Die laatste groentes vind ik altijd een beetje gek, ik weet niet zo goed wat ik met ze moet, dus daar moet ik me maar eens in gaan verdiepen. Of maak een stamppot (van aardappel, aardpeer of zoete aardappel) met andijvie of boerenkool.

Voor meer informatie over seizoensfruit en -groente kun je kijken op de website van milieucentraal (voor een uitgebreid overzicht) of hun (minder uitgebreide) seizoenskalender raadplegen.

❄ Schrijf een kerstverhaal of -gedicht

En de laatste van deze lange lijst met dingen om te doen in de winter: laat je inspireren door het seizoen en schrijf eens een kerstverhaal. Wat zou je laten gebeuren als je de ultieme kerst zou maken, of de meest verschrikkelijke? Wat voor verhaal verzin jij bij de winter, bij sneeuw, bij korte dagen? Laat je fantasie de vrije loop en kijk wat voor verhaal er ontstaat. Een gedicht kan natuurlijk ook. Ik zou zeggen: ga ervoor! Ik ben zelf ook bezig aan een kerstverhaal, dat komt binnenkort online op de website van Mister Motley.

‘Disclaimer’: deze tips gelden over het algemeen natuurlijk voor het hele jaar en niet alleen voor nu. Het jezelf leuk of gemakkelijk maken mag in elk seizoen 😉


>> Wat vind je van deze tips en wat vind jij fijn aan de winter? <<

|| Alle foto’s in dit bericht zijn gemaakt door mijzelf en niets in dit bericht is gesponsord ||

Een reactie plaatsen

Om je zo fijn mogelijk op deze website te laten rondkijken, maak ik gebruik van cookies en daar moet ik je even van op de hoogte brengen. || Meer informatie ||

Net als veel andere sites maakt ook Michellebrouwt.nl gebruik van cookies om je zo fijn mogelijk op deze blog te laten surfen. Als je de website blijft gebruiken, of simpelweg klikt op 'Accepteren' in de balk hieronder, dan geef je aan dit oké te vinden. Wil je dit niet, dan mag je gewoon blijven lezen, maar het kan zijn dat niet alles dan even goed werkt - de cookiemelding zal bijvoorbeeld in beeld blijven. Als je cookies accepteert wordt jouw keuze drie maanden bewaard blijven tenzij je zelf je cookiegegevens in de tussentijd wist. Dan zal de balk weer in beeld verschijnen.

Uitleg sluiten