Happy things: bloemen plukken

Bloemen plukken - boerenwormkruid, duizendblad, veldzuring - veldbloemen

Een van de dingen die ik bijna nooit doe, maar die me wel erg blij maken is bloemen plukken. Vaak voel ik me toch een beetje schuldig om een bloem zomaar kapot te trekken en bang ben een zeldzame bloem nog zeldzamer te maken. Laatst heb ik het toch gedaan omdat de bloemen zo mooi bij elkaar in een berm stonden. Dit is waar ik mee thuiskwam.

Bloemen plukken

Toen ik met de hond wandelde kwam ik zulke leuke bloemen in het gras tegen dat ik ze heb geplukt. Het bloemen plukken en er vervolgens de rest van de wandeling mee rondlopen maakte me erg vrolijk. Thuis heb ik via Google proberen op te zoeken welke bloemen ik nu eigenlijk zomaar in huis heb gehaald, want ik heb maar weinig verstand van bloemen en heb geen idee wat ik bij elkaar geplukt heb. Maar dat is het leuke: nu weet ik voortaan wél wat het is!

Bloemen plukken - boerenwormkruid

Geel: boerenwormkruid

Het gele plantje in dit bosje is boerenwormkruid, een echte bermplant. Het ruikt wat gek en online vind ik dat dat een ‘kamferachtige’ geur is. Het schijnt dat de olie uit dit plantje giftig is als je dit inslikt. Ik ben dol op dit simpele plantje dat zo mooi is door die diepe okerkleur. Kunstig vind ik het. En een fascinerende naam, die laat zien waarvoor het kruid vroeger gebruikt werd: tegen wormen en parasieten (bij mens en dier). Het werkt ook werend tegen insecten, zo werd het kruid vroeger bij keukendeuren geplant om te voorkomen dat mieren binnenkwamen. Handig!

Dit mooie plantje heeft dus bijzondere krachten, zo kun je het ook gebruiken tegen hoofdluis en vlooien en heeft boerenwormkruid altijd bekend gestaan als middel voor de maag, nieren en blaas. Je moet wel met dit plantje oppassen tijdens de zwangerschap, want het schijnt abortusopwekkend te werken. Al neem ik aan dat dat alleen geldt als je het inneemt of opsmeert en niet als je het plantje alleen maar in huis hebt staan.

Boerenwormkruid bloeit van juli tot en met september. Typisch, want het is eind oktober en ik heb het plantje nu pas geplukt. Boerenwormkruid heeft de botanische naam Tanacetum vulgare, waarbij Tanacetum waarschijnlijk komt van het Oud-Griekse woord athanasia, wat ‘onsterfelijk’ betekent. Waarschijnlijk heeft dit kruid deze naam gekregen doordat de gele kleur van deze plant lang blijft hangen en de bloemen niet makkelijk verwelken.

Bloemen plukken - duizendblad

Wit: duizendblad

De witte bloemetjes zijn duizendblad. Het zijn witte bloemetjes die dicht op elkaar zitten, anders dan bijvoorbeeld zevenblad waarbij de bloemen verder van elkaar af zitten. Ik vind het mooi hoe de knalgele kern van dit delicate bloemetje heel nonchalant matcht met het gele boerenwormkruid.

Duizendblad werd vroeger gebruikt bij het maken van bier, in plaats van hop. Ook was het ooit een populaire groente, het leek wat in spinazie en werd vaak in soepen gebruikt. De bladeren zijn zoet-bitter. Naast dat je dit plantje dus kunt eten, wordt duizendblad ook wel gebruikt tegen verkoudheid en griep, het werkt koortswerend. Er zit een antibiotische stof in de plant die pijnstillend werkt.

Het mooiste effect van dit plantje is nog wel dat je de bladeren uitwendig kunt gebruiken om bloed te stelpen of om (eerstegraads) brandwonden en andere wonden te genezen. Hier komt de Latijne naam Achillea ook vandaan: vernoemd naar de Griekse held Achilles; hij genas de wonden van zijn medestanders met de bladeren van deze plant. Duizendblad wordt soms ook wel Timmermanskruid genoemd omdat ook timmermannen de plant vroeger op hun wonden legden om het bloeden te stoppen.

Het gekke is wel: als je de bladeren eet kan het juist bloedingen opwekken (zoals menstruatie of een bloedneus). Je kunt thee van de bladeren maken om tijdens de menstruatie te drinken, dat stimuleert de doorbloeding  en schijnt krampen tegen te gaan. De thee werkt ook vochtafdrijvend. Ook duizendblad is gevaarlijk tijdens de zwangerschap en wordt ook afgeraden tijdens het geven van borstvoeding.

Duizendblad bloeit van juni tot september, maar kan doorbloeien tot in de herfst.

Bloemen plukken - veldzuring

Rood/Paars: Veldzuring

Ja, ik dacht eerst dat dit lavendel was. Omdat ik geen enkele andere plant ken die er zo uitziet, vermoed ik, want verder lijkt het er  helemaal niet op en belangrijker nog: het ruikt niet zo. Dat had ik meteen door. Maar wat het dan wel is? Veldzuring dus. Ik vind het nog erg lastig om dit met honderd procent zekerheid vast te stellen enkel aan de hand van omschrijvingen en plaatjes op mijn computer, maar ik ben er vrij zeker van dat dit het is. Maar als iemand een ander idee heeft: let me know.

Veldzuring is in elk geval een plant die je kunt kennen uit het typisch Vlaamse gerecht ‘Paling in het groen’. Ook in andere gerechten wordt zuring wel gebruikt, het blad wordt onder andere wel in salades, soepen en sauzen gedaan. De plant is, zoals de naam al doet vermoeden, wat zurig van smaak, dat komt doordat er oxaalzuur in zit (wat bij het koken vermindert). Zuring bevat ook veel vitamine C.

Heb je je gebrand aan een brandnetel? Kijk dan of er (veld-)zuring in de buurt staat. Dit heeft namelijk dezelfde werking, net als azijn, hondsdraf en weegbree: het verlicht de pijnprikkel van de brandnetelsteek. Veldzuring staat vaak in de buurt van brandnetels, dus dat heeft de natuur maar mooi geregeld.

Veldzuring schijnt te bloeien in mei en juni. Dit is een van de redenen dat ik twijfel of wat ik in mijn boeketje heb zitten wel echt zuring is.

Bloemen plukken - boerenwormkruid, duizendblad, veldzuring - veldbloemen

Mijn ‘veldboeketje’

Tijdens het plukken schikte ik het bosje eigenlijk al. Ik had één langer deel: de veldzuring, en had het boerenwormkruid en duizendblad wat lager vast. Thuis sneed ik de steeltjes schuin af – geen idee wanneer dat wel e niet moet, maar ik deed het nu wel gewoon, en plukte de onderste blaadjes en takjes van de steeltjes af zodat het goed in de smalle vaas / fles paste. Het is even goed controleren of alle steeltjes het water raken, en wat herschikken zodra je het erin gestopt hebt, maar het is leuk om te kijken wanneer je vind dat het leuk staat. Mijn boeketje in de vaas werd uiteindelijk redelijk symmetrisch. Een deeltje geel links, een deeltje geel rechts, en in het midden twee bosjes wit.
Oh ja, op de foto hierboven zie je onze volledig verwilderde tuin. Dat is echt een drama maar nu het herfst wordt vind ik het er eigenlijk wel gezellig uitzien. Ha.

De vaas

Ik heb eigenlijk helemaal geen vazen in huis en gebruik voor bloemen dus altijd oude glazen (jam-)potjes en flessen. Dit bosje geplukte bloemen paste het best in een oude fles van vers sap van de Albert Heijn. Simpel maar doeltreffend. En een leuke manier om je oude glas te hergebruiken. Zo geniet ik dus al een paar dagen van het resultaat van zomaar wat bloemen plukken.

Bloemen plukken - boerenwormkruid, duizendblad, veldzuring - veldbloemen

Pluktuinen

Dit is een heel makkelijke en simpele manier van bloemen plukken, zomaar uit de berm tijdens een wandeling. Maar wat ook leuk is, is om eens langs te gaan bij een bloemenpluktuin, waar je bloemen kunt plukken die je normaal gesproken bij de bloemist vindt. In zo’n pluktuin zijn veel meer verschillende soorten, maar je beleeft toch het plezier van het zelf plukken en samenstellen. Op pluktuinen.nl kun je zoeken naar een pluktuin bij jou in de buurt. Wie weet dat ik dit binnenkort ook eens naar een pluk tuin ga, want zulke verse bloemen zelf plukken is toch wel erg leuk om te doen.

>> Pluk jij wel eens bloemen en wat is jouw favoriete bloem? <<

|| de foto’s in dit bericht zijn gemaakt door mijzelf en dit bericht is niet gesponsord ||

Een reactie plaatsen

Om je zo fijn mogelijk op deze website te laten rondkijken, maak ik gebruik van cookies en daar moet ik je even van op de hoogte brengen. || Meer informatie ||

Net als veel andere sites maakt ook Michellebrouwt.nl gebruik van cookies om je zo fijn mogelijk op deze blog te laten surfen. Als je de website blijft gebruiken, of simpelweg klikt op 'Accepteren' in de balk hieronder, dan geef je aan dit oké te vinden. Wil je dit niet, dan mag je gewoon blijven lezen, maar het kan zijn dat niet alles dan even goed werkt - de cookiemelding zal bijvoorbeeld in beeld blijven. Als je cookies accepteert wordt jouw keuze drie maanden bewaard blijven tenzij je zelf je cookiegegevens in de tussentijd wist. Dan zal de balk weer in beeld verschijnen.

Uitleg sluiten