#1: Mijn jaar in muziek (#15of2015)

Mijn jaar in muziek - Spotify - LastFM - 2015

Vandaag is de laatste dag van het jaar en daarmee is dit ook de laatste #15of2015. Ik vind het altijd leuk om te bekijken welke muziek ik gedurende het jaar het meest heb geluisterd. Met hulp van Spotify en Last.fm kijk ik vandaag terug op mijn jaar in muziek!

Mijn jaar in muziek

Ik luister vrijwel al mijn muziek via Spotify, en scrobble dat naar Last.fm zodat ik later kan zien hoeveel ik een bepaald nummer of album draai en welke artiest wanneer favoriet is. Dit jaar deed ik dat voor het eerst grotendeels zonder smartphone en dus alleen op mijn laptop. Daar werd het luisteren blijkbaar niet minder van. Vooral in december, en dan met name deze laatste dagen, heb ik veel muziek geluisterd. Ik weet niet wat dat is, ik draai altijd graag mijn favorieten aan het eind van het jaar, en ga ook altijd even op zoek naar wat nieuwe muziek op basis van de favorieten. Mijn persoonlijke top-2000 dus eigenlijk, alleen kom ik bij lange na niet aan de 2000. Met hulp van Last.fm kom ik in 2015 op drie top-10’s: artiesten, albums en nummers. Er zit enige overlap in, maar soms is bijvoorbeeld ook maar één nummer van een artiest favoriet, terwijl ik van een andere artiest een specifiek album te gek vind of simpelweg alles van een artiest draai. Dit is mijn jaar in muziek.

Artiesten - Mijn jaar in muziek - 2015

Artiesten

1. Palio SuperSpeed Donkey
2. The Horrors
3. Blood Red Shoes
4. De Staat
5. Arcade Fire
6. Band of Skulls
7. Ólöf Arnalds
8. Pete and the Pirates
9. Forest City Lovers
10. Blaudzun

Dit zijn de artiesten waarnaar ik het meest luisterde in 2015. Palio SuperSpeed Donkey ken ik al langer maar heb ik dit jaar wel min of meer herontdekt omdat hun album A funny sunrise uitkwam. Arcade Fire is een all time favorite en deed het ook dit jaar weer goed bij mij, net als de Blood Red Shoes. Zij maken echt melodieën die precies bij mij passen, denk ik. Nieuw dit jaar is The Horrors. Volgens mij ontdekte ik hen, of leerde ik ze beter kennen, door de Discover Weekly-playlist op Spotify. Topontdekking, meteen helemaal grijsgedraaid. De Staat vond ik altijd wel tof maar vergeet ik altijd een beetje. Dit jaar kwam de band meer bij me binnen. De laatste vier artiesten vind ik erg tof en draaide ik het hele jaar door. Aan Blaudzun heb ik soms echt behoefte, net als aan de liefelijkere deuntjes van Forest City Lovers of  Ólöf Arnalds. Pete and the Pirates ken ik ook al wel langer maar vond ik dit jaar pas echt tof, geen idee waarom.

Albums - Mijn jaar in muziek - 2015

Albums

1 Palio SuperSpeed Donkey — A Funny Sunrise
2 The Horrors — Skying
3 Band of Skulls — Baby Darling Doll Face Honey
4 Blood Red Shoes — Blood Red Shoes
5 School Is Cool — Entropology
6 Arcade Fire — Neon Bible
7 Franz Ferdinand — You could have it so much better
8 De Staat — I_Con
9 Okkervil River — The Silver Gymnasium
10 Rumplestitchkin — Small-Time Hero

Hierin zit enige overlap met de artiesten, logisch natuurlijk. Het album van Palio SuperSpeed Donkey vond ik fantastisch en van The Horrors die ik leerde kennen vond ik het album Skying blijkbaar het best. Verder overlapt er veel met de artiesten, maar er zijn ook albums die ik meer waardeer (of in elk geval heb afgespeeld) dan de artiest in z’n geheel. School is Cool bijvoorbeeld. Of het album van Franz Ferdinand bijvoorbeeld, waarbij ik het nummer This Boy koppelde aan het overwinnen van mijn rijangst (#3 van de #15of2015), want ja, wat wil je ook met de lyrics: “I want a car, I want a car, yeah”? 😉

Tracks - Mijn jaar in muziek - 2015

Nummers

1 The Horrors — Changing The Rain
2 Okkervil River — Walking without Frankie
3 Penguin Cafe Orchestra — Music For A Found Harmonium
4 Foo Fighters — New way home
5 K3 — 10.000 Luchtballonnen
6 Rumplestitchkin — Honey’s Dull
7 Oscar and the Wolf — Wash Your Face
8 Blood Red Shoes — Welcome Home
9 Palio SuperSpeed Donkey — Obi One
10 Arcade Fire — Keep the car running
11 FIDLAR — West Coast

Van mijn 2015-ontdekking The Horrors vond ik het nummer Changing the rain duidelijk het tofst, die heb ik steeds weer opnieuw geluisterd. Van Penguin Cafe Orchestra ken ik eigenlijk maar twee nummers en die draai ik vaak als ik een schrijfopdracht afmaak, maar ook af en toe tussendoor. Verder komt in dit rijtje Oscar and the Wolf voor – dit nummer vind ik blijkbaar indrukwekkender dan de artiest of een specifiek album. Het nummer New way home van de Foo Fighters noemde ik in mijn eerste blogpost over mijn rijangst al, en associeer ik dus heel erg met het overwinnen van die angst: “I’m not scared, I felt like this on my way home”. Ook de single van ‘de nieuwe’ K3 staat in dit lijstje, want daar ben ik stiekem-niet-zo-stiekem best wel fan van geworden. Het nummer Walking without Frankie van Okkervil River heb ik ook veel gedraaid dit jaar, net als een nummer van de Vlaamse band Rumplestitchkin dat ik helemaal het einde vind. Verder zijn hier bands te vinden die in de andere lijstjes al voorkomen, behalve Fidlar, waarvan ik het nummer West Coast te gek vind en veel heb gedraaid dit jaar.

Toppers dit jaar zijn dus: Palio SuperSpeed Donkey, The Horrors, Blood Red Shoes en Arcade Fire – deze bands komen in alle drie de lijstjes voor en scoren dus op alle vlakken super goed. Verder vind ik (de nieuwe) K3 echt wel tekenend voor 2015, net als het nummer van de Foo Fighters.

>> Wat is jouw meest gedraaide muziek van het jaar, en wat is je favoriet aller tijden? <<

Een reactie plaatsen

Om je zo fijn mogelijk op deze website te laten rondkijken, maak ik gebruik van cookies en daar moet ik je even van op de hoogte brengen. || Meer informatie ||

Net als veel andere sites maakt ook Michellebrouwt.nl gebruik van cookies om je zo fijn mogelijk op deze blog te laten surfen. Als je de website blijft gebruiken, of simpelweg klikt op 'Accepteren' in de balk hieronder, dan geef je aan dit oké te vinden. Wil je dit niet, dan mag je gewoon blijven lezen, maar het kan zijn dat niet alles dan even goed werkt - de cookiemelding zal bijvoorbeeld in beeld blijven. Als je cookies accepteert wordt jouw keuze drie maanden bewaard blijven tenzij je zelf je cookiegegevens in de tussentijd wist. Dan zal de balk weer in beeld verschijnen.

Uitleg sluiten