Wie is de Mol? 2016 – aflevering 2: Mineraalzout, meringue en mollen

Wie is de Mol? aflevering 2 - recap - Zoutmijnen - 2016

Aflevering twee van Wie is de Mol? was weer een aflevering bomvol aanwijzingen, vage mollen- of niet-mollenstreken, en vooral heel veel zout en gebrek aan etherdiscipline. Maar hoe zit het nu precies met de jokerverdeling en de verdenkingen? En wat betekent dat hele “Het spel verandert niet voor je ogen maar achter je rug” nu eigenlijk? Lekker nagenieten met een dikke vette samenvatting van aflevering twee dus!

Opdrachten

Opdracht 1: Zoutmijnen

De aflevering begint op dag 3 in Las Salinas, de zoutmijnen. Er liggen vier soorten zout verspreid: keukenzout, zeezout, mineraalzout en strooizout. Om 2000 euro te verdienen moeten de kandidaten in drie kwartier van elke soort een kar vullen en over de rails naar het juiste punt brengen.

Mollotenfeitje tussendoor: de scheikundige formule voor zout (natriumchloride) is NaCl. Daar zou je Narinx, Cécile in kunnen lezen.

Wie is de Mol 2016 - Aflevering 2 - Tim in de Middle of nowhere van Zoutmijnland
Tim in de middle of nowhere van Zoutmijnland

Goed. Wat opvalt: het bordje ‘Zeezout’ staat in het water. Klaas schept vrolijk zout van de kade de kar in. Gelukkig is Airen er om hem daarop te wijzen. “Daar waren die regenlaarzen ook voor”. Handig dat ze naar huis is, want nu kunnen we met zekerheid zeggen dat Klaas mogelijk als Molactie het verkeerde zout schepte.

Tim moet kennelijk zijn energie kwijt en rent fucking ver weg, naar the middle of nowhere van Zoutmijnland om te zoeken naar een zeldzame zoutsoort. Rop komt Tim achterna, waarna Ellie ook volgt want ze wil hen in de gaten houden: “Ik moet bij die mannen zijn”. Go Ellie.

Ondertussen probeert Remy Annemieke en Cécile te helpen met de kruiwagen vol keukenzout, maar laat dat ding vervolgens tot twee keer toe vallen. Hij zei in zijn voorstelvideo al dat hij verschrikkelijk onhandig is, dus laten we het daar maar op houden.

Klaas en Marjolein scheppen op hun gemakje zeezout uit het water, terwijl Tim, Rop en Ellie hard werken om een kruiwagen mineraalzout te verplaatsen. Er moet een wagentje naar ze toe om het mineraalzout te verplaatsen, maar de wagen van Klaas en Marjolein staat in de weg. Marjolein protesteert hevig als Taeke de boel wil verplaatsen en vindt dat het maar met een kruiwagen moet gebeuren.

In plaats van een kar voor mineraalzout, fikst Taeke een strooizoutkar naar Rop, Tim en Ellie. Klaas duwt het ding naar ze toe. Het lijkt erop dat Taeke voor Marjolein gezwicht is en dan maar het wagentje dat het dichtstbij stond gepakt heeft. Laat je niet zo intimideren, Taeke. Tim is verbaasd: “Als je hier dan toch heen komt met een kar van 135.000 kilo, neem dan de goeie mee”.

Terwijl Cécile en Annemieke een kruiwagen vol zout in een kar kieperen, wandelt Marjolein achter hen vrolijk met twee schepjes voorbij. Ze gaat nu samen met Taeke aan de slag met het zeezout. Taeke zegt lekker nonchalant: “Eén zo’n dingetje vol is toch leuk?” Sorry man, maar jullie moeten er vier! Maar ja, geld is niet belangrijk, is ook zo.


Wie is de Mol 2016 - aflevering 2 - Taeke - ZoutmijnenTim, Rop, Ellie en Klaas kieperen een kruiwagen vol zout met veel moeite in de kar. Klaas zegt in ‘de biecht’ dat ‘ie hem nu nog zin z’n rug voelt. Die rug, toch… Ze rijden de strooizoutkar met mineraalzout naar de mineraalzoutkar en Rop en Klaas scheppen de boel over. Taeke ijsbeert maar wat, dus Klaas roept hem tot de orde.

Cécile en Marjolein brengen twee karren zout net op tijd richting het eindpunt en Remy komt mee duwen. Gelukkig weegt zo’n karretje 135.000 kilo, dan kan Remy hem in elk geval niet om laten vallen. Als Art zegt dat de groep gefaald heeft, kan Taeke de grijns op zijn gezicht niet verbergen. Lekker dan.

Etherdiscipline - Remy - Ellie - Wie is de Mol 2016 - Aflevering 2

Na opdracht 1: Etherdiscipline

Na de opdracht in de Zoutmijnen gaat de groep uit eten in Pat’e Palo (een ‘European Brasserie’ in Santo Domingo). Ellie geeft een lesje etherdiscipline en leert haar leerlingen, eh, de kandidaten, aan de hand van vorken hoe ze om moeten gaan met en portofoon. Ellie is ergerlijk hilarisch. Remy kan dat op een gegeven moment niet meer aan en verstopt zijn lach in zijn bovenarm.

Opdracht 2: Trappen

De volgende dag is de groep terug in Santo Domingo, dit keer bij de ‘Casa de Diego Colón’ op het Plaza de España. Rop vindt het fantastisch, er is salsa- en merenguemuziek. De ondertiteling zegt: meringuemuziek. Muziek van eiwitschuimpjes, dat swingt!

Op de grote trap van het plein zit een horde mensen en Art wil ze op de foto zetten. Lekker toeristisch. Hij maakt de foto “over een paar minuutjes” (vijf, om precies te zijn, Art) en de kandidaten moeten de foto dan kunnen reconstrueren, want Art jaagt na zijn foto alle mensen de trappen af.

Order Ellie roept iedereen bij elkaar. Klaas probeert nog van onderaf te overleggen, maar moet toch echt naar Ellie luisteren, want dat doet de rest inmiddels ook. Je wilt geen preek van Ellie krijgen, zoveel is nu wel duidelijk. Remy heeft de leiding, maar dat heeft weinig effect. Marjolein, Tim en Rop bemoeien zich ermee en Rops plan wordt uitgevoerd: ze verdelen de trap van drie ‘verdiepingen’ in negen vakken zodat iedereen in vijf minuten één vak probeert te onthouden. Marjolein mag van Remy het overzicht houden zodat ze niet zo kan Mollen.

Wat mij betreft komt Marjolein met een slimme suggestie, namelijk de trapzitters ordenen op karaktereigenschappen zoals hoeden. Dan heb je ze in no-time weer bij elkaar. Maar Remy zegt nee. Ga naar je plek, Marjolein. Af. Koest.

Art maakt de foto met een gigantische iPad of wat het ook is en in een kwartier probeert iedereen z’n vak weer compleet te krijgen. Er zijn veertien treden en per goede trede verdienen ze honderd euro. Bij alle veertien treden goed krijgt de groep een bonus en krijgen ze maar liefst 2000 euro van Art. Uiteindelijk is precies de helft goed en krijgen is er dus 700 euro verdiend. Door het werken met vakken in plaats van rijen is niet duidelijk bij wie de fout zat als een rij fout was. Handig gedaan, Mol!

Wie is de Mol - Moltalk - Vivienne - Trappen - verdeling
Bron: Moltalk #2

Voor Moltalk heeft Vivienne van den Assem een topschema gemaakt van wie waar stond, maar wat ik niet helemaal duidelijk krijg is waar de fouten precies zaten. Er zijn veertien rijen, maar we hebben niet van iedere rij een uitslag.

Ik heb op basis van een still uit de aflevering, de puntentelling en het commentaar van Remy in de ‘biecht’ onderstaande foto met rijen gemaakt. Ik tel zelf vier treden op de bovenste ‘verdieping’ van de trap. Remy zegt dat in dat deel maar één fout werd gemaakt, en Art keurt trede 1 en 2 goed, maar 3 fout, dus dan zal de vierde weer goed zijn.

Het middenstuk bestaat volgens mij dus uit trede 5, 6, 7, 8 en 9. Art keurt trede zeven fout. Remy zegt in zijn biecht dat er in het midden twee treden mis gingen, maar dat lijkt mij onwaarschijnlijk. In het onderste vlak zitten namelijk volgens mij vijf treden, en daarvan worden trede 13 en 14 goedgekeurd. Daar kunnen dus nooit vier fouten zitten. Remy zegt in de ‘biecht’ ook dat er ergens drie rijen achter elkaar fout waren, daarna begint in de montage Art aan traptrede zeven die fout is. Dus rij 5, 6 en 7 zouden nog wel eens fout kunnen zijn. Acht en negen dan weer goed.

Treden 10, 11 en 12 zouden dan fout zijn (aangezien er zeven fouten gemaakt werden) en trede 13 en 14 waren goed. Dat waren dan dus drie fouten in zowel de onderste als de middelste ‘verdieping’ en slechts eentje bovenin. Tot zover de trappenkwestie. (Zucht).

Wie is de Mol - Plaza de Espana - trap - aflevering 2 - rijverdeling
Ik vermoed dat het zo zat op de trap

Opdracht 3: Klooster

De kandidaten krijgen per envelop de opdracht duo’s te vormen: “Je kunt een duo vormen met diegene die je in de gaten wilt houden, maar soms is het beter om een duo te vormen met iemand die je blind vertrouwt”. Is die ‘soms’ misschien te vervangen door ‘Als je de Mol bent’? En kun je misschien lezen: iemand die jou blind vertrouwt? Als een Mol een duo vormt met degene die hem of haar het meest vertrouwt, kan de Mol natuurlijk zoveel mogelijk winst uit de situatie proberen te slaan.

De opdracht vindt ’s avonds plaats in een verlaten klooster: het St. Francis Klooster in Santo Domingo. Het is onder die naam niet te vinden op Google, maar dit vind ik wel: Monasterio de San Francisco . De resten van Columbus schijnen hier gevonden te zijn. De duo’s moeten kiezen: gaat één van hen tien minuten naar binnen en krijgt degene die buiten blijft twee jokers, of gaan ze allebei tegelijk vijf minuten naar binnen zonder jokers? In het klooster zijn vijf witte gezichten van oud-Mollen te zien die elk een bericht hebben.

Wie is de Mol - klooster - aflevering 2 - Tim en het silhouet

Duo Tim en Taeke mag eerst. Taeke legt de keuze volledig bij Tim neer. Tim oppert de jokers te delen en dat vind Taeke een heel goed idee. Het maakt Taeke ook “geen zak uit” of hij naar binnen gaat of buiten blijft. Tim gaat naar binnen, waar een gek silhouet op de muur geprojecteerd is dat niet van Tim zelf is. Het silhouet staat namelijk stil en Tim loopt. What the fuck?

Cécile en Klaas zijn onderhandelaars. Klaas dacht Cécile wel te kunnen overtuigen buiten te blijven, maar Cécile laat zich niet kennen. Ze gaan allebei naar binnen. Cécile luistert Susan helemaal af, maar als Klaas haar vraagt wat Susan zei, weet Cécile het niet meer. “Je gaat mij niet wijsmaken dat jij niets weet”, zegt Klaas. Hallo verwijzing naar titel van aflevering 1.

Annemieke laat Rop naar binnen gaan, Marjolein dwingt Ellie bijna naar binnen en Airen wil dat Remy naar binnen gaat. Gekkies. Maar het kan altijd gekker. Ellie denkt namelijk dat ze drie vrijstellingen kan vinden (drie nog wel, waarom ook niet hè?) en keert alle stenen bij de ingang om. Ellie is te druk bezig met haar kloksgewijze zoeking om de echte opdracht op te merken.

Wat ik bij deze opdracht denk: de Mol hoeft niet zo nodig naar binnen. Hij of zij wil wel jokers, want volgens mij kan hij/zij die volgende aflevering goed gebruiken bij ‘de macht over de Test’. Geen idee hoe, maar er is vast geld mee te verliezen. Dat maakt Annemieke, Marjolein en Taeke voor mij extra verdacht.

Jokerscore na deze opdracht:
Marjolein: 2
Tim, Taeke, Airen, Remy, Annemieke*, Rop*:  1
Cécile, Klaas, Ellie: 0
* Bij de test blijkt dat Rop een joker heeft en het kan niet anders dan dat hij die van Annemieke gekregen heeft.

Test en executie

Dag 5 begint met een ontbijt dat Ellie opent met de vraag: ‘Willen we iets delen over gisteravond?’ Smiecht. Remy liegt dat hij en Airen allebei het klooster in zijn geweest en vertelt vrolijk dat er vijf talking heads waren die cryptische omschrijvingen gaven. Daar vraagt vrijstellingsmaniak Ellie natuurlijk op door. En Remy gaat erop in. Hij zou een verhoor nooit overleven, vrees ik. Remy verklapt zelfs dat alle Molkoppen afsloten met ‘achter je rug’. Op deze manier heeft Marjolein best wat informatie én twee jokers. Score!

Test in Santo Domingo, Museum van Moderne kunst

“Bij de politie moet je soms wachten op de fout van de ander. En dat is waar ik op wacht met De Mol”, zegt Ellie. Dat kan net zo goed een zinnetje zijn over haar tactiek als Mol. Ze heeft geen jokers, dus moet het doen met haar politieradar.

Tim zet zijn ene joker in en spreidt op meerdere mensen. Annemieke heeft Remy aan haar verdachtenlijstje toegevoegd, en Remy verklapt zijn strategie: een spel in het spel spelen. Hij zoekt naar wie de Mol níet is en heeft zo zichzelf, Airen, Klaas en Annemieke afgestreept. Vorige keer zat hij in een tunnelvisie op Tim, maar daar blijkt hij van genezen te zijn.

Airen zat de vorige keer op Klaas. Dit keer is het niet duidelijk. Cécile verdenkt Airen nog steeds (oei), want ze vindt haar soms gesloten als een oester. Maar ze heeft ook een mogelijke nieuwe Mol: Klaas. Klaas spreidt zijn kansen en zet in op Tim, Airen en  Marjolein, vorige keer waren dat nog Annemieke en Airen. Klaas heeft ook geen jokers dus moet het op eigen kracht zien te overleven.

Marjolein gaat voor Ellie, Annemiek(e) en Rop, waar ze vorige week nog alleen Rop noemde. Ze verdenkt Ellie heel erg, maar gaat toch spreiden. Taeke vindt Rop mysterieus en vult in dat de Mol een man is. Vorige week vulde hij zijn test nog op Marjolein in. Rop koos vorige week voor Airen, Klaas, Cécile en Taeke en spreidt dit keer op vijf personen.

Wie is de Mol aflevering 2 verdenkingen - met 1 op achtergrond

Executie

Op de achterste rij zitten dit keer: Tim, Annemieke, Klaas, Rop en Remy. Vorige keer was dit precies zo, alleen zat Cécile toen op de plek van Rop. Tim, Annemieke, Klaas en Remy staan vanwege die achterste rij hoog op mijn verdachtenlijstje. Art gooit zijn ‘voor jou te vroeg, voor de Mol de hoogste tijd’-riedeltje eruit, laat Marjolein haar groene scherm zien en vervolgens Airen haar rode. Daar is Remy even een beetje van in de war. Maar wij zijn weer een stap verder.

Voor zover het in beeld is gebracht kan ik trouwens concluderen dat Annemieke, Marjolein en Taeke de volgende aflevering in gaan met één joker op zak. De rest is jokerloos.

Titel van aflevering 2

De aflevering heet: ‘het laatste woord, letterlijk’. Figuurlijk betekent ‘het laatste woord willen hebben’ de baas willen zijn – zoals Ellie, denk ik dan meteen. Maar daar gaat het dus niet om. Letterlijk het laatste woord is natuurlijk gewoon het laatste woord ergens van.  Maar waarvan? Hier een lijstje laatste woorden:

Het laatste woord van de aflevering: Molletje (Remy, in de vooruitblik)
Het laatste woord van Art in de aflevering: reis
Het laatste woord van iedere kandidaat in de aflevering (vóór de vooruitblik):
– Airen (echt haar laatste woord want ze komt niet terug): dankjewel
– Marjolein: spreiden
– Annemieke: verdacht
– Ellie: Mol
– Cécile: zijn
– Klaas: Marjolein
– Tim: vandaag
– Remy: zelf
– Taeke: ontdekken
– Rop: huis
Het laatste woord van de Mollen in de Kloosteropdracht*:
– Margriet: Mol
– Kees: vergaren
– Dennis: niet
– Annemarie (?): rug
– Susan: jezelf
Laatste woord Moldagboek: probleem
Laatste woord afvallersdagboek: geworden

* Ik bedoel hier welke woorden het laatst te horen zijn in de laatste bezoeksessie, dus bij Remy. Op volgorde heb ik ze nog niet kunnen zetten per persoon, maar Remy zei aan het ontbijt dus dat ze allemaal eindigden met ‘achter je rug’. Rug dus…

Achter je rug

Nog even een opsomming van mensen die achter de rug van de kandidaten stonden of zaten.

Algemeen

Executie aflevering 1 Tim, Annemieke, Klaas, Cécile, Remy
Executie aflevering 2 Tim, Annemieke, Klaas, Rop, Remy
Groepsfoto Molboekje 1 Ellie, Tim, Klaas, Rop, Remy
Groepsfoto Molboekje 2 Klaas, Rop, Tim, Annemieke, Remy
Groepsfoto Aflevering 1 Tim, Klaas, Rop, Remy, Annemieke
Groepsfoto Aflevering 2 Ellie, Tim, Klaas, Rop, Remy
Afvallersfoto Tim, Ellie, Taeke, Rop, Airen

Opvallend hier is dat veel dezelfde mensen op de achterste rij terugkomen (waarschijnlijk ook omdat ze wat langer zijn), maar dat Tim als enige op al deze foto’s op de achterste rij staat, en dus in de rug van de voorste kandidaten. Remy staat echter soms net iets meer naar achteren en is dus de ‘echte’ achterste op veel foto’s.

Bij opdrachten (meestal de uitleg)

Aflevering 1 – opdracht 1: De metro (score/mensen tellen) Remy, Tim, Annemieke, Rop
(en Klaas speelde achter de rug van de anderen om)
Aflevering 1 – opdracht 2: Topito (uitleg) Tim, Klaas, Rop, Remy, Annemieke
(en aan de topito voornamelijk Remy en Klaas en later ook Marjolein en Tim)
Aflevering 1 – opdracht 1: Zoutmijnen (uitleg) Tim, Klaas, Rop, Remy, Annemieke
Aflevering 2 – opdracht 2: Trappen (voorste/onderste rij) Klaas, Taeke, Rop (en Marjolein)
Aflevering 3 – opdracht 3: Klooster (buiten achtergebleven) Taeke, Annemieke, Marjolein, Airen

Toch denk ik dat ‘achter je rug’ slaat op de achterkant van de rug, de 1000 euro. Ook al was een rooie rug eigenlijk 1000 gulden, ik vind het niet gek om dat om te zetten naar euro’s. Het briefje van 1000 Molgeld is trouwens paars (en Ellie staat op de voorkant). Andere synoniemen van ‘rug’ : achterkant, achterzijde, duizendje, rooie, rugleuning, ransel (soldatenrugzak).

Wie is de Mol? Ik durf niet van Annemieke af te stappen, maar ik vermoed nu eigenlijk Rop. Of toch gewoon Annemieke.
Wie is de Mol niet?
 Oké dit is heel gevaarlijk, maar voor mij vallen af: Ellie, Cécile, Klaas, Remy en Tim
Woord van de aflevering: etherdiscipline, duh
Het begrip van Cécile: Joris Goedbloed

 

>> Heb jij al een concreet spoor naar de Mol? Of heb je al kandidaten weggestreept? <<

6 gedachten over “Wie is de Mol? 2016 – aflevering 2: Mineraalzout, meringue en mollen

 1. Ik begin Ellie toch wel verdacht te vinden,vooral als je het woord rug naar geld vertaald. En het silhouet lijkt voor mij ook op Ellie.
  Daarnaast was het natuurlijk heel gek dat Ellie spoorzoekertje ging spelen.
  Maar in de aflevering vond ik toch Marjolein verdachter.

  Ik vind het maar moeilijk!

  • Dat silhouet lijkt inderdaad erg op Ellie, maar ik snap niet waarom dat er opeens is. Verder vind ik Ellie juist niet verdacht, maar dat is meer een gevoel. Wat een mysterie is het toch!

 2. ohhh Michelle ik kan niet wachten op jou analyse van aflevering 3. Het is zo leuk om de hersenspinsels van een ander te leren kennen. En je schrijft ook heel prettig.

  Ik hoop dat Ellie er tot het laats in blijft. Hilarisch vind ik haar.
  Rop vind ik verdacht maar dat ligt zo voor de hand.
  Teake doet zo zijn best dat kan zomaar een manier zijn om ons om de tuin te leiden.
  Marjolein vind ik ook verdacht. Ze doet eigenlijk niets.

  Wie zou de mol toch zijn.
  En welke aanwijzingen zou ik weer eens gemist hebben.

  Ik wacht rustig af terwijl ik mijn nagels bijt 🙂

  • Hé Peggy, wat tof dat je mijn analyse zo leuk vindt! Ik had dit keer even geen puf om direct na de uitzending alles op een rij te zetten, maar de analyse komt er zo snel mogelijk aan! 🙂
   Rop wordt nu heel erg verdacht, zag ik in de app. Ik denk alleen dat het programma misschien wel even de aandacht op hem heeft gelegd om onze aandacht van de échte Mol af te halen 😉 Ik ga er nog even goed voor zitten, ik vind dit echt een super lastig seizoen! Stay tuned! 🙂

 3. Hoi Michelle,

  Leuk om jouw gedachten te lezen.
  Kleinigheidje: Airen kreeg een rood scherm en niet een groene!

  Succes met het raden van de mol!

  • Jeeeetje, staat dat daar echt!? Honderd keer gecheckt dit 😉 Bedankt voor het melden in elk geval, ik heb het aangepast!
   Ik hoop gauw weer verder te analyseren, ik loop nogal achter, woeps…

Een reactie plaatsen

Om je zo fijn mogelijk op deze website te laten rondkijken, maak ik gebruik van cookies en daar moet ik je even van op de hoogte brengen. || Meer informatie ||

Net als veel andere sites maakt ook Michellebrouwt.nl gebruik van cookies om je zo fijn mogelijk op deze blog te laten surfen. Als je de website blijft gebruiken, of simpelweg klikt op 'Accepteren' in de balk hieronder, dan geef je aan dit oké te vinden. Wil je dit niet, dan mag je gewoon blijven lezen, maar het kan zijn dat niet alles dan even goed werkt - de cookiemelding zal bijvoorbeeld in beeld blijven. Als je cookies accepteert wordt jouw keuze drie maanden bewaard blijven tenzij je zelf je cookiegegevens in de tussentijd wist. Dan zal de balk weer in beeld verschijnen.

Uitleg sluiten